24 січня 2019, 18:11, Урожай

Вирощування лаванди може стати хорошим джерелом доходів у агровиробництві

Ємність світового ринку лавандовій олії станом на 2016 рік становить 76 млн доларів, згідно з прогнозами, до 2024 року він сягне 124,2 млн доларів при щорічному середньому рості в 6,2%, пише pro-consulting.ua.

Незважаючи на те, що лаванду досить активно вирощують в французькому Провансі, Англії, Росії, Японії, пропозиція цієї трави не покриває навіть сьогоднішні потреби ринку, не кажучи вже про перспективні. Україна також бере участь в лавандовому ринку, але її частка значно скоротилося після втрати Криму, де ця рослина культивувалася в промислових масштабах.

В даний час у нас лавандою займаються невеликі господарства на дільницях не більше одного гектара. Однак, навіть з таких порівняно невеликих площ можна отримувати істотний дохід.

Згідно з бізнес-планом, лаванду передбачається вирощувати на площі один гектар. Переробка отриманої продукції — питання подальшого можливого розширення бізнесу.

За рекомендаціями фахівцями Pro-Consulting, для максимальної врожайності цієї теплолюбивої культури необхідно підібрати ділянку в південному регіоні країни з доступом до джерела води.

При вирощуванні культури найбільша стаття витрат припадає на оплату праці персоналу — 57% від усього обсягу фінансування. На роботи з закладання плантації припадає 19,1% затрат. При цьому загальна потреба в коштах становить 73 тис. доларів.

Окупляться вкладені у вирощування лаванди гроші з урахуванням дисконту через трохи більше півтора року (19,8 місяця) з моменту початку продажів. При правильному догляді плантація лаванди, здатна давати хороші врожаї протягом двадцяти років.