24 січня 2019, 14:10, Світ

На всесвітньому економічному форумі розглядають питання глобальної нестачі води та деградації земель

Про ключові теми, які стосуються світового АПК та обговорювались у ході проведення заходу повідомляє видання Latifundist.com.

На сьогоднішній день 70% світового водозабору припадає саме на сільське господарство. У деяких країнах цей показник сягає 90%. За словами фахівців, якщо не вживати заходів щодо скорочення харчових відходів і підвищення продуктивності водокористування в агросфері, попит на воду буде лише зростати.

За прогнозами фахівців, у наступні 40 років населення планети зросте на 2 млрд. За таких умов сільське господарство потребує впровадження нових технологій, які в тому числі дозволять збільшити врожайність вирощуваних культур. Оскільки зі збільшенням чисельності населення планети зростає і рівень добробуту її мешканців, зростає і потреба у воді та енергії. При цьому кліматичні зміни не сприяють накопиченню водних ресурсів.

Крім того, через глобальне потепління продовжують танути льодовики, рівень моря підвищується. Це у свою чергу сприяє підвищенню засоленості ґрунтів і стає перепоною до отримання високих врожаїв.

Одним з варіантів вирішення проблеми деградації земель то водокористування в сільському господарстві слугує приклад бразильського фермера Леонарда Сейлса.

Практикуючи Інтегровану систему вирощування сільгоспкультур, худоби та лісництва (Integrated Crop-Livestock-Forest Production System (ICLFS)) менше ніж за рік йому вдалося відновити понад 100 га деградованих земель.

За цією системою аграрії об'єднують пасовища, ліси і поля в одну спільну територію. Це дозволяє використовувати ґрунт протягом усього року, запобігаючи його виснаженню та збільшуючи врожайність вирощуваних культур.

При належному управлінському та технологічному супроводі така система дозволяє розширювати стадо великої рогатої худоби, не знищуючи при цьому лісів. З економічної точки зору інтегрована система знижує витрати, підвищує продуктивність, сприяє диверсифікації виробництва і частково знижує економічні ризики, властиві сільському господарству і скотарству.