21 лютого 2017, 16:00, Посівна

Посівна на Львівщині проходитиме в аномальних умовах

Як розповів SuperAgronom.com агроном Олександр Карпов зі Львівщини, цьогорічна весняна кампанія буде супроводжуватись цілою низкою негативних явищ.

«Найбільший «головний біль»  — сертифікація насіння. Вона тільки починається, а приступати до посіву можна буде вже з дня на день. Питання тільки — що сіяти?» — запитує Олександр Карпов.

За даними Гідрометеоцентру, наступна декада на Львівщині відзначиться різким та стійким потеплінням. Денна температура може сягати +10-12°С. За таким умов сніготанення відбудеться стрімко. При цьому можливий розвиток водної ерозії, розмиття доріг, підтоплення полів.

«Треба було техніку виводити в поле ще вчора, — говорить досвідчений агроном, — бо завтра вона може туди не зайти. Нехай навіть сніг лежить — його небагато. Треба розсівати добрива прямо по снігу, тільки не там де їх може змити в річку чи озеро. За день-два від снігу не буде й сліду, озимі підуть в ріст, а дати їм живлення агрономи не зможуть».

Зараз, за словами агронома, внесення добрив вже частково почалось у Стрийському, Жидачівському, Мостиському та деяких інших районах області.

Посів ярих культур Олександр Карпов теж радить проводити в максимально стислі строки. Львівщина хоча й має достатнє вологозабезпечення, але опади розподіляються дуже нерівномірно. Якщо настане тривала засуха або надовго задощить — строки посіву можуть дуже зміститись. 

Сирота Микола, 

SuperAgronom.com