23 січня 2019, 16:35, Добрива

Використання альтернативних джерел газу може вирішити проблему забезпечення аграріїв міндобривами — думка

За словами, Павла Коваля, директора УАК, одним із виходів в даній ситуації може стати синтез газу із бурого вугілля, як це робить Китай, котрий сьогодні стає одним із найбільших виробників азотних міндобрив у світі, йдеться в матеріалі на opinionua.com.

«Наразі схожі програми діють і в Північній Кореї. Україна не просто має поклади такого вугілля — у західних областях, на Кіровоградщині, уже навіть розроблено відповідні бізнес-проекти. А Китай навіть давав нам кредити за досить прийнятною ціною, щоб розгорнути цілу програму з виробництва газу спеціально для виробництва добрив», — зазначив Павло Коваль.

Додаючи, що для потреб виробників мінеральних добрив можна також видобувати сланцевий газ.

«Це питання комплексне, і ми звертались і до Кабміну, і до профільного комітету Верховної Ради, і до Торгово-промислової палати, інших органів, які можуть бути причетними до його вирішення, передусім Мінагрополітики, — додав керівник Української аграрної конфедерації.

У свою чергу, за словами Ольги Ходаківської, заступника директора Інституту аграрної економіки, завідувача відділу земельних відносин і природокористування, одним із варіантів розв’язання проблеми є реалізація програми «Синтез газу з газового вугілля». У рамках цієї програми виробництво проводиться шляхом газифікації бурого і кам’яного вугілля отримують синтез-газ, який може використовується при виробництві хімічної продукції — аміаку, метанолу, мінеральних добрив, а також синтетичного природного газу.

Як зазначають в Інституті аграрної економіки, сьогодні вітчизняні аграрії забезпечені мінеральними добривами лише на 65%. Тобто, порівняно з фермерами європейських країн, наші фермери в розрахунку на гектар загалом вносять добрив утричі менше. Основна причина цього — висока вартість вітчизняних добрив, а для її зниження необхідно здешевити саме сировину.