23 січня 2019, 13:35, Урожай

Посилення морозів загрожує ушкодженням частини посівів озимих культур в Білорусі

Таким прогнозом поділись фахівці білоруського Гідрометцентру.

Результати моніторингу посіві озимих свідчать, що глибина промерзання ґрунту в більшості районів північної частини і південно-західного регіону республіки наразі становить від 5 см до 20 см, в окремих районах — до 21-36 см. На решті території країни промерзання ґрунту становить менше 5 см, в більшості районів південно-східного регіону, а також місцями на заході республіки ґрунт талий.

«Очікуване на поточному тижні посилення морозів, при наявності достатнього сніжного покриву на більшій території Білорусі, не представляє небезпеки посівам. Однак в південно-західній частині країни, де сніговий покрив невеликої або відсутній, може виникнути небезпека ушкоджень рослин озимих культур», — зазначають спеціалісти.

Тим часом, температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння зернових культур за даними спостережень у другій декаді січня була дещо вищою оптимальних значень. У разі збереження подібної агрометеорологічного обстановки до кінця зимівлі і неактивному розвитку весняних процесів, на частині площ існує ризик виснаження та випрівання посівів.