23 січня 2019, 10:35, Україна

На Одещині сформовано кадастровий реєстр виноградників

На сьогоднішній день до бази даних Одеської області внесено повну інформацію про більш як 1600 земельних ділянок під виноградними насадженнями різних сортів. Перелік включає 40 найменувань технічних сортів, 56 столових та 4 підщепних, пише golos.com.ua.

Для цього протягом 2015/18 рр. в межах області було обстежено виноградні насадження 175 суб’єктів господарювання у 13 районах, загальна площа яких становить майже 17,5 тис. га.

В рамках обласної програми «Аграрна Одещина» передбачається подальше відновлення даних кадастру виноградників. На сьогоднішній день такий реєстр ефективно працює у всіх виноробних країнах ЄС. У разі виходу на зовнішні ринки збуту такий кадастр знадобиться виробникам з Одеської області. Передбачається, що до штрих-коду на пляшці вина, яка потім надійде у продаж, вноситимуть всю інформацію про місце вирощування сировини («від виноградника до пляшки»).

Нагадаємо, наразі на Одещині реалізується проект Євросоюзу, який дозволить контролювати найменування й походження вина за стандартами ЄС. Його мета — пошук і встановлення географічних покажчиків, які позначають унікальні традиції, культурну спадщину та історію України. Ці вказівки створюють чіткий зв’язок «місце-товар» і дозволяють виробникам з певного географічного району вимагати зазначати на пляшці інформацію, звідки походить товар.