19 січня 2019, 16:39, Світ

Більшість диких видів кави сьогодні виявились під загрозою вимирання

Зміна клімату, хвороби на кшталт іржі кави, що викликається грибком Hemileia vastatrix, і фузаріозу кави, а також шкідники на зразок кавового жука Hypothenemus hampei представляють загрози для комерційних сортів, які не вирізняються великою генетичною різноманітністю.

Стійкість до зміни клімату, хвороб і шкідників при цьому зустрічається у багатьох з 124 диких видів кави, які поки що не використовуються в сільському господарстві. Але, як відзначають Аарон Дейвіс (Aaron Davis) з британських Королівських ботанічних садів Кью і його колеги, природоохоронний статус цих рослин і ризики для них вивчені недостатньо добре. Тим часом, колись одним з таких диких видів якраз і була робуста, яка, зокрема, більш стійка до іржі кави і всього за 150 років стала другим за значимістю комерційним сортом.

Тому автори вважають, що нехтувати дикими видами кави не варто. Група Дейвіса застосувала критерії ризику вимирання, встановлені Червоною книгою Міжнародного союзу охорони природи (МСОП), до всіх 124 відомих видів кави. За їх підрахунками, 75 з 124 видів, або 60 відсотків, вже знаходяться під загрозою вимирання за критеріями Червоної книги: дослідники відзначають, що це один з найвищих показників для рослин. У категорію вимираючих видів потрапила, зокрема, дика арабіка. 10 видів знаходяться на межі повного зникнення, а 22 лише уразливі. 35 видів потрапили в категорію з малим ризиком, а для 14 видів оцінити загрозу не вийшло через брак інформації.

Автори відзначають, що ключовою загрозою для більшості диких видів кави залишається скорочення ареалу їх зростання через вирубку лісів, сільського господарства і тваринництва. Вони вважають, що нинішніх зусиль по захисту дикої кави в біологічних колекціях і природних умовах недостатньо, і кавова галузь повинна зробити її одним зі своїх пріоритетів. У 2017 році вчені з Університету Аддіс-Абеби спільно з колегами з Великобританії проаналізували майбутнє кавових плантацій в Ефіопії і зробили висновок, що для збереження врожайності фермерам доведеться перенести господарство вище в гори. Міграція плантацій дозволить захистити їх від зміни клімату, які вже зараз негативно впливає на врожай кави.