21 лютого 2017, 09:56, Посівна

На Півдні України весняно-польові роботи у розпалі

Як довідався SuperAgronom.com від самих агрономів, одеські агровиробники приступили до підживлення озимих ще на початку лютого, коли денні температури піднялися до +5°С і вище.

Відсутність снігового покриву дозволила землі прогріватись в денні години, а нічні морози не були дуже суттєвими. Тому добрива почали вносити чимскоріше, щоб вони вже починали діяти.

Зараз на значних площах ця операція вже завершена і вплив мінеральних добрив стає помітно неозброєним оком — посіви відновлюють вегетацію, проходять процеси регенерації.

Масово починається підживлення озимини також на Миколаївщині, Херсонщині, Буковині та в окремих районах Львівщини і Донеччини.

Стан озимих агрономи оцінюють нормльно і надіються на врожай, а от щодо ярих є певні побоювання. Головна тривога щодо наявності сертифікованого насіння. Процес сертифікації іде, але з великими затримками. В той же час на Одещині запізнитись із посівом хоча б на 2-3 дні може означати недобрати добрий десяток центнерів зерна через втрату вологи ґрунтом.

Із насінням кукурудзи чи соняшника ситуація не є аж настільки складною, бо значну кількість насіння завозять з-за кордону вже сертифікованим. А от з ярими колосовими, бобовими та іншими культурами ситуація значно гірша. Насіння є, та сіяти його не можна.

Сирота Микола, 

SuperAgronom.com