13 січня 2019, 09:38, Україна

Запущено пілотний проект супутникового моніторингу використання сільгоспземель в Україні

Проект реалізує з використанням космічних технологій американська компанія EOS. В Україні компанія має декілька офісів та R&D центр, співпрацює з провідними університетами та науково-дослідними інститутами.

В рамках Програми компанія EOS на основі даних космічного моніторингу провела аналіз рослинного покрову земної поверхні, що дало змогу створити карту посівів с/г культур, визначити точні межі полів, а також виділити усі основні типи покриття на території трьох областей за період з 2016 до 2018 року.

Також були ідентифіковані невідповідності в кадастрових даних та факти відсутності сівозміни. Ведеться моніторинг великого масиву полів, на яких протягом декількох років вирощується одна і та сама культура. Так, найбільша площа посіву однакової культури в Київській області у кукурудзи, а в Миколаївський — соняшника.

Використання технологій космічного моніторингу дозволяє з високою точністю оцінити площу посівів, відстежувати стан рослин на всіх фазах росту, прогнозувати врожай на ранніх стадіях, контролювати арооперації та інше.

«Ми можемо надати інформацію про те, які культури вирощувалися на конкретному полі в попередні роки та визначити сівозміну, виділити проблемні зони та деградаційні процеси на великому часовому проміжку, оцінити врожайність базових регіональних культур», — прокоментував технічний директор EOS Володимир Васильєв.

Для реалізації проекту компанія EOS використовувала власні розробки та методи обробки великих обсягів даних з використанням алгоритмів машинного навчання, а також дані, отримані з космічних апаратів Sentinel, програми Європейського союзу Copernicus.