12 січня 2019, 15:23, Технології

5 найпомітнішх датчиків для точного землеробства у 2018 році

У дослідженні «Аналіз ринку сільськогосподарських датчиків. Тенденції та прогноз (2018-2026)» були виділені ефективні рішення минулого року, серед них 5 найпомітніших розробок для точного землеробства, повідомляє Aggek.

1. Смарт-сенсор Libelium випустив нову версію свого сенсорного вузла Smart Agriculture, що підвищує максимальну точність моніторингу врожаю. Він включає в себе найсучасніші сенсори для найбільш вимогливих рослин: виноградників, фруктових садів та тепличних культур.

Нове рішення має 19 датчиків від надійних виробників сільськогосподарської техніки. Воно дозволяє вимірювати різні параметри, пов'язані з погодними умовами, рівнями сонячних світла та радіації, морфологією ґрунту, присутністю добрив, щоденним зростанням рослин, фруктів та іншими параметрами навколишнього середовища.

Наприклад, сенсори морфології ґрунту дають змогу визначити необхідну кількість добрив шляхом вимірювання електроопору, водного потенціалу ґрунту та рівня кисню у ньому. Також у пристрої є можливість підключати спеціальний датчик для вимірювання температури рослин на поверхні. І для щоденного моніторингу росту є дендрометри для контролю за ростом кореню, стебла та самого плоду.

2. Sentera sensors — сільськогосподарські датчики, призначені для визначення індексів вегетації рослин. А Sentera Double 4K — це невелика камера з двома сенсорами, яка сумісна з будь-яким БПЛА. Датчики призначені для використання в суворих кліматичних умовах.

За допомогою цієї інноваційної технології користувачі можуть збирати візуальні смуги та індекси рослинності на основі NIR або Red Edge, у тому числі NDVI або NDRE.

3. CropX — датчик ґрунту другого покоління, який аналізує стан ґрунту в певній зоні поля та вносить необхідну кількість води.

Юрій Петрук: Куди прямують агро-інновації? — думка експерта

Читати по темі

Оптимальна вологість ґрунту позитивно впливає на розвиток кореневої системи рослини, що дозволяє їй отримати більшу кількість поживних речовин і підвищує врожайність. У країнах із низькою кількістю опадів функціонують системи зрошення, проте часто не враховується різна потреба у волозі в різних частинах поля. Це призводить до перезволоження та вимивання корисних мікроелементів. CropX може вирішити цю проблему. Принцип роботи полягає в аналізі стану ґрунту в певній зоні поля та внесенні нормованого обсягу води.

Датчики вологості розміщуються в полі. Вони підключаються до інтернету, і користувач зможе отримувати інформацію про необхідність зрошення через мобільний додаток.

4. Датчики Semios створили екологічно чистий метод управління популяціями шкідників.

Пристрої розміщуються по всьому полю. Вони дають змогу відслідковувати наявність шкідників у певній зоні. Якщо виявляється перевищення їх критичної кількості — надсилається відповідне повідомлення фермеру.

5. Bosch Field Monitoring — рішення для точного сільського господарства уже використовується для таких культур, як виноградник, цитрусові, помідори та оливкове дерево.

Його застосування дає можливість уникнути повної або часткової втрати виробництва через мороз. Крім того, Bosch Field Monitoring запобігає перевитраті водних ресурсів, оскільки також вимірює вологість ґрунту, що дозволяє визначити, коли і скільки води необхідно рослині. Система контролює температуру та вологість рослини. Таким чином, коли виробник отримує сигнал на своєму смартфоні, він має достатньо часу для реагування. Він може активізувати зрошувальну систему, щоб ґрунт не був надто сухий, або вжити заходи для запобігання появи грибкових хвороб.