5 січня 2019, 13:00, Технології

Молоді аграрні кадри краще розуміють специфіку агросектору майбутнього — експерт

Такою думкою в інтерв’ю виданню Latifundist.com поділився Євген Радовенюк, генеральний виконавчий директор Grain Alliance.

«В нашому борді взагалі немає аграріїв. Дуже рідко виходить, щоб агроном був ефективним менеджером. Найчастіше менеджер стає хорошим агрономом. На жаль, радянська школа агрономії була спрямована не на менеджмент, а на досягнення певного результату. А якою ціною — в колгоспах ніхто не рахував. Тому зараз молоді фахівці краще розуміють специфіку управління», — говорить Євген Радовенюк.

За його словами, чимало сільгоспвиробників наразі вбачають перспективу в вирощуванні нішевих культур, втім, така специфіка виробництва на думку експерта є пріоритетною лише для невеликих господарств.

«У нішеві ми «погралися» трохи і перестали. Немає сенсу. Велика волатильність ціни, ще більша волатильність попиту. Це може бути ринок для дрібних фермерів, на невеликих площах. Коли ж великий гравець заходить в нішеві культури, він «підриває» ринок. Цього не можна робити, оскільки даний підхід завдає шкоди всьому ринку в цілому», — зазначив фахівець.

Наразі Grain Alliance робить ставку на вирощування сої, компанія поступово нарощує посіві площі під цією культурою. Поштовхом до цього стала висока рентабельність вирощування зернобобової, цінність в якості попередника, зменшення навантаження на ґрунт та покращення показників його родючості.