6 січня 2019, 11:00, Технології

Вертикальні ферми практично в 400 разів продуктивніше звичайних

Бельгійський стартап Urban Crops розробив автоматизовану систему вирощування рослин під фіолетовою LED-підсвіткою. Фіолетове світло створюється за рахунок поєднання синіх і червоних ламп, які формують ідеальні умови для дозрівання врожаю.  Рослини поміщаються в спеціальний субстрат. На відміну від землі, він містить менше бактерій, а більш стерильні умови дозволяють обходитися без використання пестицидів. Живильні речовини у такому випадку надходять разом з водою за принципом гідропоніки, пише building-tech.org.

Система площею 50 кв. м за продуктивністю відповідає площі 500 м² у звичайному фермерському господарстві. Урожай при цьому дозріває в 2-3 рази швидше, ніж на відкритому повітрі. Таким чином, вертикальні ферми виявляються в 10 разів ефективніше звичайних.

Так, на 30 кв. метрах Urban Crops можна щодня вирощувати 220 качанів салату латуку, використовуючи лише 5% води, яка б знадобилася для поливу на традиційній фермі.

В Америці на тренд вже відреагували. Найбільша вертикальна ферма від Aerofarms розташована в Ньюарку, штат Нью-Джерсі. Вона займає площу 14 тис. м² і може виробляти більше 900 тонн листових рослин в рік. Така продуктивність порівнянна з 140 тис. м² за умови звичайного фермерського господарства.

Тим часом у Кіото, компанія Spread відкрила першу в світі вертикальну ферму, на якій будуть працювати виключно роботи. Щодня вони здатні зібрати по 30 тис. качанів салату. Роботизовані механізми здатні виконувати весь цикл робіт: від посіву і поливу до підрізування рослин після збирання врожаю. На даний момент Spread вже володіє фермою закритого типу Kameoka, на якій щодня вирощується більше 20 тис. качанів салату.