3 січня 2019, 11:00, Україна

Крим планує самостійно забезпечувати себе зрошувальною водою

За словами Андрія Васюти, самопроголошеного міністра промислової політики окупованого Криму, роботи з будівництва водовідводу планується розпочати цьогоріч та завершити до 2020 року, пише «Крим. Реалії».

«Прийнято рішення про будівництво водоводу з перекидання води з Тайганського водосховища у Білогірському районі. Ми будемо працювати у 2019 році і, швидше за все, роботи завершимо у 2020 році. Це істотно забезпечить північний Крим водою», — зазначив він.

За словами Васюти, у роботі трубопроводу планується задіяти відсіки Північно-Кримського каналу.

Нагадаємо, до анексії півострову через Північно-Кримський канал Україна забезпечувала майже 85% потреб Криму у прісній воді.

У квітні 2014 року Україна перекрила надходження води на окупований росіянами Крим. Влітку 2018 р. у МінТОТ з посиланням на дані космічної зйомки повідомили, що стан рослинного світу Кримського півострова значно погіршився.

«Недбале ставлення окупаційної влади РФ до унікального природного середовища у північній, центральній та східній частинах Криму може призвести до масового вимирання рослинного і тваринного світу, ерозії ґрунту, пожеж в екосистемах та екологічної катастрофи на півострові», — заявили у відомстві.

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що Україна ніколи не підписуватиме контракт на постачання води, в якому окупований Крим називатимуть «російським».