2 січня 2019, 09:00, Україна

Україна продовжить нарощувати площі під молодими горіховими садами — прогноз

Таким прогнозом поділився Володимир Пахно, президент Української горіхової асоціації, пише agroinsider.com.ua.

«2019 рік для горіховодів буде одночасно і простим, і складним. Простим — з тієї причини, що маховик горіхового бізнесу розкручено, і він розвиватиметься далі, а складним — тому що постачальники волоських горіхів з числа населення, яке збирає не сортовий горіх, а отриманий від сіянців, відчують зниження ціни», — зазначив Володимир Пахно.

В той же час може зрости кількість експортерів волоського горіху, враховуючи, що в 2018 році був рекордний врожай (близько 128 тис. тонн), тенденція на зростання обсягів його виробництва збережеться і у 2019 році.

«Це буде можливим за рахунок молодих садів, які було висаджено 4-5 років тому, і тепер вони даватимуть сортовий горіх, а наявність якісного ресурсу позитивно вплине і на обсяги експорту», — зауважив президент Української горіхової асоціації.

За його словами, у 2018 році в Україні було висаджено 1896 га нових горіхових насаджень, а враховуючи нові програми, зокрема і з агролісомеліорації та рекультивації полезахистних насаджень з використанням горіхоплідних культур, у 2019 році їх буде більше — очікується висадка нових садів на площі не менше 2400 га.

Окрім цього, спостерігається тенденція до нарощення площ під новими горіховими культурами — їстівним каштаном та горіхом пекан.