2 січня 2019, 11:00, Технології

Інститут здоров'я рослин досліджує аеропонні методи вирощування рослин

Про це йдеться в матеріалі «Завтра агросектору: аеропоніка вже в Україні» в рамках проекту «ДНК аграрної науки» на Latifundist.com.

Першими в «Інституті здоров’я рослин» взялись досліджувати аеропонні методи вирощування томатів. Наразі випробування проходить лінійка унікальних добрив компанії UKRAVIT Авангард.

Вирощування рослин за методом аеропоніки окрім економії ресурсів дозволяє суттєво скоротити період дозрівання культур та домогтись отримання екологічно чистої продукції.

За словами Володимира Конограя, кандидата біологічних наук, начальника агробіолоічної лабораторії Інституту, аеропонний метод являє собою систему замкнутого типу. В установці Cyber ​​Grow циркулює вода, яка для такої технології є головним ресурсом. При цьому, її економія в порівнянні з вирощуванням рослин у ґрунті сягає 90%. Вся система повністю автоматизована, агрономічні показники також контролюються автоматично.

«Для аеропоніки в нашому дослідженні використовується живильний розчин, до складу якого входять 3 компоненти, 3 мікродобрива, які для кожної культури підбираються в різних пропорціях і вносяться в залежності від фази розвитку рослини», — говорить науковець.

Ще однією перевагою такого методу вирощування є економія на пестицидах та відсутність необхідності в протруюванні насіння.

«Оскільки аеропоніка — це агровиробництво без ґрунту і в закритому приміщенні, то немає ні шкідників, ні хвороб. При цьому посівний матеріал також не вимагає протруєння, необхідна лише обробка стимулюючими сумішами біопрепаратів, спеціальних бактерій, завдяки яким рослина буде забезпечене необхідними поживними елементами для старту вегетації», — зауважив Володимир Конограй.

В подальшому науковці планують дослідити аеропонні методи вирощування салату, картоплі, редису та огірків. Окрім цього, дане дослідження «Інституту здоров'я рослин» і UKRAVIT може перерости у створення власної вертикальної ферми.