20 лютого 2017, 14:11, Добрива

Гречка є стратегічною культурою для Сумщини

Про це повідомив Петро Турчин, начальник управління сприяння розвитку агропромислового виробництва та харчової промисловості Департаменту АПР Сумської ОДА, під час майстер-класу «Шляхи стабілізації виробництва круп’яних культур: сорти, технології, переробка».

Він розповів, що гречка має велику поживну цінність, а її виробництво є майже безвідходним. Вона і продовольча, і лікувально-профілактична, і медоносна, і кормова культура, а також добрий попередник для більшості сільськогосподарських культур. Сумщина займає провідні позиції серед інших регіонів України за площею посіву та валовим виробництвом гречки. 

Віктор Кабанець, директор Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України,  зазначив, що Сумщина має вагомі досягнення по створенню сортів гречки. Науковцями Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України створено сім сортів гречки: Сумчанка, Крупинка, Іванна, Слобожанка, Ювілейна 100, Ярославна, Селяночка.

Дані сорти відзначаються високим потенціалом урожайності, стійкістю до вилягання та осипання. В області ними засівається 70% площ посівів гречки, по Україні — 50%.