29 грудня 2018, 13:30, Урожай

Коливання температур спричинило загибель гризунів у посівах озимих культур

За результатами проведеного державними фітосанітарними інспекторами моніторингу, скрізь на полях відмічається загибель від 7 до 20% гризунів, пише Держпродспоживслужба.

Наразі скрізь у посівах озимих зернових та ріпаку нараховується 1-2 жилих колоній на гектар. Колонії мишоподібних гризунів розташовані переважно біля лісосмуг.

«Шкодочинність проявляється у слабкому ступені. В заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур виявляється 2-3, в осередках Дніпропетровської, Київської, Луганської, Одеської, Сумської областей 4-5, Херсонській до 6 жилих колоній на гектарі, в одній колонії 3-8 жилих нір. У видовому складі переважають полівка звичайна, лісова та хатня миші», — йдеться в повідомленні.

Тим часом у закритих стадіях мишоподібні гризуни знайдені повсюди. Відсоток попадання в пастки становить 10%, в продовольчому складі — 15%.

В розмноженні приймає участь 55% самиць та 45% самців. По видовому складу переважає миша хатня

«В подальшому загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжуватимуть розмноження. За установлення навіть нетривалого поліпшення умов життя, завдяки біологічній особливості до високої плодючості та спроможності до швидкої зміни фізіологічного стану, популяція гризунів поступово буде відновлювати свою чисельність» — застерігають в Держпродспоживслужбі.