28 грудня 2018, 12:10, Посівна

Існує ризик подальшого випрівання рослин озимих культур

На початку декади середньодобові температури повітря перевищували звичайну на 1,1-2,4°С, вкінці декади спостерігалося похолодання, і середньодобові температури, навпаки, були нижче норми на 2,8-4,5°С, коливаючись у межах від плюс 10°С тепла до 5,4°С морозу, пише ukragroconsult.com.

Опади у вигляді снігу відзначалися на початку і в кінці декади. Кількість їх коливалося в південних областях в межах від 1,8 до 3,6 мм (17% декадної норми), в західних областях від 14,4 до 20,3 мм (127% декадної норми).

«Висота снігового покриву на полях з озимими культурами збільшилася в центральних, західних і північних регіонах до 1,5-2,3 см, на решті території вона становила від 2 до 5 см», — йдеться в повідомленні.

Станом на 20 грудня мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння становила 1°С нижче нуля. Високий сніговий покрив (до 18 см) забезпечив захист озимих від проникнення низьких температур в глиб ґрунту. Однак, в поєднанні з відсутністю низьких температур повітря, це зумовило зменшення глибини промерзання ґрунту з 2-4 см до 0-1 см, а також підвищення мінімальної температури на глибині залягання вузла кущіння до 0°С.

«Тривале залягання такого досить високого снігового покриву при неглибоко промерзлому або талому ґрунті може провокувати випрівання озимих. Ризики цього негативного явища проявляться, якщо глибокий сніговий покрив збережеться протягом 2-3 декад», — повідомляють в УкрАгроКонсалт.

Визначення змісту накопичених вуглеводів у вузлах кущіння рослин показало, що їх кількість на початку зимового періоду була досить високою, 37-42% в посівах озимої пшениці після чорного пару, і 36-38% після непарових попередників.

За даними ННЦ «Інститут землеробства НААН» рослини озимої пшениці в цьому році увійшли в зиму, перебуваючи на II етапі органогенезу (фаза кущіння). Висота рослин становила 16-21 см.

Наразі стан посівів оцінюється як добрий. В цілому, погодні умови протягом другої декади грудня були задовільними для перезимівлі озимих зернових культур, і їх стан порівняно з минулим тижнем не змінився. Негативних явищ для перезимівлі озимого ріпаку протягом декади також не спостерігалося. Рослини перебували в стані зимового спокою.