27 грудня 2018, 15:50, Світ

Вчені з Індії знайшли біостимулятор на основі грибів, що працює за дефіциту вологи

Численні типи ґрунтових мікробів колонізують коріння рослин. Серед них широко відома арбускулярна мікориза, що сприяє мобілізації поживних речовин в ґрунті, особливо фосфору. З багатьох ґрунтових мікроорганізмів, пов'язаних з корінням рослин, деякі можуть бути також хвороботворними патогенами. Іноді дві групи ґрунтових мікроорганізмів можна виявити в одних і тих же коренях рослин.

Дослідники досліджували це явище в коренях рослин томату, в яких знаходилася і арбускулярна мікориза, і темний септатний ендофітний гриб. Ендофітні гриби симбіотично живуть всередині рослинної тканини. Дослідники ідентифікували цей ендофітний гриб як Nectria haematococca. Пігмент меланіну, вироблений грибом, дає свій характерний темний колір, і тому він називається Dark Septate Endophytic Fungi.

Дослідники культивували цей гриб в лабораторії і згодом оцінили його роль в сприянні росту рослин в умовах дефіциту води. Вчені вирощували два набори рослин горщиків томату, один з яких був оброблений грибним інокулятом, а інший - без будь-якої обробки. Вони використовували польовий ґрунт в експерименті, щоб гарантувати, що природні ґрунтові мікроорганізми все ще можуть колонізувати рослини. Дефіцит вологи створили за допомогою обмеженого поливу.

Через вісім тижнів команда виміряла висоту рослини, товщину стебла, площу листа, біомасу і вміст проліну. Рівень вмісту проліну безпосередньо відповідає рівню стійкості до абіотичного стресу. Команда записала кращі показники зростання і більш високу концентрацію проліну, що спостерігалися у обробленої культури. Потім вони досліджували коріння під мікроскопом.

Виявилося, колонізація темних септатних ендофітних грибів не інгібує нативну арбускулярну колонізацію мікоризи. Вчені вважають, що вторинна продукція метаболітів в рослинах внаслідок колонізації ендофітних грибів дійсно сприяла зростанню рослин. Говорячи про масштаби виведення результатів цих досліджень на місця, д-р Т. Мутукумар зазначив:

«Ми провели попередні дослідження по розробці зручних для користувача складів на основі носія, готових для використання в польових умовах. Це допомогло б краще вирощувати 29% видів культурних рослин, в тому числі велика кількість різновидів в сімействі капусти. Ми працюємо над біопродуктами з участю елітних штамів грибів, які можуть бути використані для широкого спектру сільськогосподарських рослини».

Як арбускулярна мікориза, так і темні септатні ендофітні гриби займають одну і ту ж нішу в кореневій системі, хоча арбускулярна мікориза зустрічається частіше, ніж ендофітні гриби в коренях тропічних видів рослин. Тим не менш, темні септатні ендофітні гриби мають певні переваги у виробленні фітогормонів. Дослідники вважають, що ендофітні гриби можуть виступати в якості резервної системи, допомагаючи рослин в умовах, коли гриби арбускулярної мікоризи можуть бути нефункціональними. Результати досліджень були опубліковані в Індійському журналі мікробіології.