27 грудня 2018, 13:30, Добрива

Науковець радить аграріям розраховувати норми азоту індивідуально

«Помилитися з розрахунками дуже легко. Дослідження показують, що до 40% всіх площ під кукурудзою отримують більше 12 кілограмів зайвих азотних добрив. Ці витрати, як економічні, так і екологічні, занадто великі, щоб їх ігнорувати», — вважає Кітчен.

З одного боку, зазначає він, численні університетські дослідження показують, що потреба в азотних добривах не надто пов’язана з урожаєм кукурудзи.

«Іноді, коли правильна комбінація погодних і ґрунтових умов об’єднується, ви отримуєте врожайність 6,25 т всього на 12 кг застосовуваного азоту», — говорить він.

Кітчен додає, що ідея про те, що сьогоднішнім гібридам кукурудзи потрібно більше азоту, теж не завжди вірна, оскільки чимало сучасних гібридів були створені так, щоб використовувати азот більш ефективно.

Зараз для аграріїв в США доступні інструменти, які застосовують економіку цін на азот і кукурудзу для вироблення рекомендацій, які оцінюють потреби в добривах для цього сезону. Це часто називають економічно оптимальною «швидкістю» азоту або EONR. Одним з інструментів є калькулятор максимальної віддачі від азоту, розроблений університетськими агрономами, доступ до якого можна отримати за посиланням. Він дозволяє американським фермерам співвідносити ціни на азот і кукурудзу, а також постійно оновлюється відповідно до останніх досліджень.

Кітчен зазначає, що в розробці є «нові вдосконалені інструменти з використанням сучасних інформаційних систем і технологій, які нададуть рекомендації, виходячи з мінливих ґрунтових і погодних умов».

Однак, якщо ви хочете налагодити управління азотом прямо зараз, експерт рекомендує провести тестові випробування на експериментальних смужках, застосовуючи правило, засноване на принципі ± 12 кг азоту і ± 1,36 ц врожаю кукурудзи. Тобто, треба внести на одних ділянках додатково 12 кг азоту від вашої стандартної норми для всього поля, а на іншій ділянці внести звичайні 12 кг. Потім порівняйте врожайність.

Якщо ви не бачите приросту урожайності при збільшенні на 12 кг азоту і не побачите зниження врожайності при зменшенні на 12 кг, то ви, ймовірно, вносите надмірну кількість азоту. Тестові випробування можуть дати й інший урок з управління азотними добривами.

«Через мінливості ґрунтів деякі частини поля можуть реагувати на додаткові 12 кг азоту, а інші — ні. Це може надати цінну стратегію для кращого і більш рентабельного використання добрив», — каже Н’юелл Кітчен.