25 грудня 2018, 18:00, Технології

При no-till дуже важливий рівномірний розподіл рослинних решток на площі, — аргентинський експерт

Зокрема, аргентинський фахівець виділив такі моменти, що актуальні і для українських аграріїв, які впроваджують  no-till:

  • Передусім необхідний рівномірний розподіл рослинних решток на площі. Як сказав спікер: «Розпочинати сівбу треба зі збирання врожаю. Тобто думати потрібно наперед». Від якості розкидання соломи після збирання культури залежить наявність і кількість вологи на майбутніх посівах. Крім того, це створить рівномірну основу для сівалки. Тому 100% часу протягом сезону ґрунт має бути покритий рослинними рештками. Тому Карлос Сесар порадив з великою уважність налагоджувати комбайни, а подрібнювачі в них відключати, щоби зекономити пальне.
  • Також під час збирання дуже важливо не ущільнювати ґрунт, через це в Аргентині практикують оснащення комбайни трьома рядами коліс чи гусеницями. До цього рекомендують також ставитися дуже відповідально, і, зокрема, зайвий раз не заганяти техніку на поля. Технічна складова прямого висіву містить три агрегати: сівалка, обприскувач і комбайн – чого й варто дотримуватися.

No-till. Бути чи не бути (Аргентинський досвід)

Читати по темі

«Зрозуміло, бувають випадки, коли під час збирання врожаю ґрунт надто вологий, особливо якщо до його складу входить глина, і за кожного проходження комбайну на площах залишаються колії. Так, їх треба задискувати, адже якщо цього не зробити, буде гірше», — зауважив Карлос Альберто Сесар.

  • Щодо самої сівби, то її аргентинські експерти радять робити по діагоналі відносно минулорічного  посіву, під кутом 30 градусів. Це дасть змогу уникнути повторного проходу техніки одним і тим самим шляхом. Також завдяки такому напряму свіби коренева система попередника не заважатиме розвиватися новій культурі.