24 грудня 2018, 18:00, Насіння

Фахівці нагадують, що пошкоджене насіння зменшує кількісні та якісні показники урожаю

Для озимих культур цей показник дещо менший, але загальну тенденцію не змінює. Бувалі агрономи на власному досвіді переконались, що пошкоджене насіння призводить до зниження кількісних та якісних показників врожайності.

Перша, і чи не головна, проблема у тому, що пошкоджене насіння (саме пошкоджене, а не мертве) не виявляється у лабораторії, і реалістичні дані щодо травмування можна отримати лише у полі. Польова схожість сільськогосподарських культур, зазвичай, майже на третину менша лабораторної. Дослідники та науковці пояснюють це сукупністю багатьох факторів – глибиною та термінами сівби, розмірами насіння і т.д. Звичайно, ці чинники відіграють певну роль, але все ж головним виступає саме травмування і пошкодження рослин.

При сівбі пошкодженого насіння з нормою висіву 2 ц/га в ґрунті гине близько 35 кг. Наслідок цього — зріджений стеблостій. Якщо в період сівби та сходів спостерігаються несприятливі погодні умови — польова схожість значно погіршується. Та навіть за ідеальних умов зволоження та температурного режиму пошкоджене насіння має польову схожість 82% на глибині 3 см та 61% — на глибині 9 см, відповідні цифри для здорового насіння 93% і 87%. Вітчизняні науковці вже доволі давно довели, що пошкодження чи тріщини ендосперми насіння рису ніяк не відображаються на лабораторній схожості, але у той же час призводять до різкого зниження схожості при сівбі у ґрунт. Вага проростків, отриманих із травмованого насіння, значно менша, аніж здорового.

Низька схожість — перша перепона на шляху вдалого врожаю, але пошкоджене насіння дає про себе знати не лише на даному етапі. Рослини, що все ж таки проросли з травмованого насіння, дуже часто відстають у рості й мають куди кращі передумови для ураження хворобами і шкідниками. Як бачимо, посів травмованого насіння доволі важлива проблема, і її вирішення в перспективі може дозволити відчутно підняти показники врожайності.