20 грудня 2018, 15:40, ЗЗР

Мурахи можуть слугувати альтернативними помічниками у боротьбі з бур'янами на полях

Дослідження, проведені науковцями з штату Пенсільванія доводять ефективність використання мурах у боротьбі з бур’янами сільськогосподарських культур, пише news.psu.edu.

«Мурахи природним чином присутні на полях. Ареал поширення Messor barbarus (мураха-жнець) — від Північної Африки до Югославії. Харчуючись насінням вони змозі видалити величезну кількість бур'янів», — зазначила Барбара Барайбар Падро, доктор наук в галузі науки про рослини з університету штату Пенсільванія.

У ході дослідження науковці встановили, як інтенсивний обробіток ґрунту впливає на кількість комах і гнізд на полях та як ці фактори можуть вплинути на подальший контроль бур’янів.

«На оброблених полях кількість бур’янів була дещо вищою, оскільки вони не відчувають значної шкоди зі сторони мурах, чиї популяції у такому випадку були значно нижчими», — йдеться в повідомленні.

Дослідники порівняли кількість і розмір мурашиних гнізд на чотирьох просапних полях і трьох полях під паром в Іспанії. Розміщення гнізд визначалось за допомогою GPS приймачів. Зібрані дані дозволити визначити, наскільки рівномірно були розміщені гнізда на досліджуваної території.

Незважаючи на те, що вчені не виявили відмінностей в кількості гнізд, на оброблених полях гнізда виявилися менші за розміром. Це вагомий фактор, оскільки у менших популяцій потреба у насінні для харчування буде суттєво нижчою. На необроблюваних полях розподіл гнізд був рівномірним.

Фермери в Іспанії вирощують озимі зернові проводячи обробіток ґрунту двічі на рік. На думку науковців, передпосівний обробіток ґрунту восени може допомогти фермерам підготувати свої поля до посадки, проте тим самим скоротити популяцію мурах.

«Агрономічного я не впевнена, чи має сенс такий інтенсивний обробіток ґрунту, проте ймовірно у такому випадку втрачається багато вологи, а насіння бур’янів яким харчуються мурахи залишається для них недоступним», — зауважила Барбара Барайбар Падро.

Тим часом у посушливих та напівпосушливих районах Іспанії фермерам необхідно зберігати ґрунтову вологу. На думку науковців, скорочення обробок дозволить зберегти вологу, заощадити на поливі та забезпечити мурах джерелом поживи. Окрім цього, мураха-жнець може контролювати поширення бур’янів, стійких до існуючих гербіцидів.