19 грудня 2018, 09:35, Україна

Полуницю вигідно вирощувати у теплиці на гідропоніці

На сьогоднішній день у ягідництві перевага віддається полуниці, малині та чорній смородині, причому першої виробляється найбільше, пише pro-consulting.ua.

Лише за минулий рік за кордон було поставлено рекордні 3 тис. тонн полуниці. Все більший доступ вітчизняних ягідників до технології шокової заморозки своєї продукції, дотримання міжнародних стандартів вирощування і передпродажної підготовки сприятимуть збільшенню експорту. Конгрес Global Berry прогнозує, що до 2020 року Україна буде продавати на світовому ринку 40 тис. тонн культивованих ягід.

За розрахунками аналітиків Pro-Consulting, вклавши 3,2 млн доларів, інвестор отримає підприємство з вирощування полуниці методом гідропоніки на площі один гектар. Такий тепличний комплекс незалежний від умов зовнішнього середовища і тому може бути розміщений в будь-якому регіоні. На перше місце при виборі його місця розташування виходить близькість до ринків збуту.

Досить значні початкові вкладення пояснюються ціною будівництва і обладнання високотехнологічних теплиць. Згідно з розрахунками, виконаними при розробці бізнес-плану ягідного тепличного комплексу, його період окупності складе з урахуванням дисконту трохи більше 3,5 років (43,8 місяці).