18 грудня 2018, 16:45, Технології

Доведено, що органічне землеробство прискорює глобальне потепління

Оцінюючи вплив на клімат, вчені вперше враховували кількість вуглецю, яку могли б утримати ліси на тій площі землі, яку довелося відвести під поля. Відмова від добрив призводить до зниження врожайності, відповідно, доводиться використовувати велику площу землі, передає Kurkul.com.

«Дослідження демонструє, що органічний горох, що вирощується у Швеції, впливає на клімат приблизно на 50% більше, ніж горох, вирощений у традиційних господарствах. Для деяких продуктів різниця ще відчутніша — наприклад, у випадку з органічною озимою пшеницею вона досягає 70%», — зазначив Стефан Вірсеніус з Технологічного університету Чалмерса (Швеція).

Навіть органічні м'ясні та молочні продукти, з точки зору впливу на клімат, значно гірші, ніж звичайні, оскільки для їх виробництва використовується органічний корм — а для його вирощування, у свою чергу, знову ж потрібно більше землі.

«Це дуже серйозно, тому що зараз у Швеції є політики, мета яких — збільшити виробництво органічних продуктів харчування. Якщо ця вимога буде задоволена, внесок Швеції у глобальне потепління, ймовірно, тільки зросте», — говорять вчені.