18 грудня 2018, 14:59, Добрива

Для мульчування ґрунтів доцільно використовувати кору соснових дерев

Завдяки природній пористості, добрим теплофізичним властивостям та високій вологоємності кора соснових дерев може використовуватись для мульчування ґрунту, пише agro-yug.com.ua.

Шар тонко подрібненої кори-мульчі товщиною в кілька сантиметрів перешкоджає росту бур’янів, послаблює випаровування вологи, перешкоджає утворенню ґрунтової кірки та зменшує добові коливання температури ґрунту.

«Мульча з кори це сьогодні ноу-хау, а за кордоном роздрібна торгівля мульчою з кори поширена вже давно. Як відомо, хвоя підвищує родючість ґрунту, плюс до цього живить рослини, що підсилює їх ріст й розвиток», — говорять фахівці.

Найбільш ефективні результати застосування хвої сосни і ялини відомі в боротьбі з шкідниками і хворобами плодово-ягідних культур: яблуневої плодожерки, вогнівки на смородині і аґрусі, довгоносика на малині.

Як соснова, так і ялинова хвоя дають хороші результати в боротьбі із хрестоцвітою блішкою на салатах, цвітній капусті й коренеплідних культурах. Існує і позитивний досвід застосування хвої в боротьбі проти колорадського жука на картоплі.

«В хвої міститься, перш за все, дуже багатий комплекс фізіологічно активних речовин; в ній також є й безліч хімічних елементів: кальцій, магній, марганець, мідь, кобальт, цинк тощо», — зазначають експерти.

За рекомендаціями досвідчених агрономів для того, щоб усунути ймовірність підкислення ґрунту, яка виникає при використанні хвої, в її розчин необхідно додати зольну витяжку.