18 грудня 2018, 09:30, Урожай

Озимі зернові перебувають в стані зимового спокою

Станом на 10 грудня на більшій частині території країни снігу на полях не було або висота його не перевищувала 1-5 см, лише подекуди доходила 6-18 см. Завдяки опадам наприкінці тижня висота снігового покриву в південних і західних областях становить 2-4 см, на решті території зросла і становила від 15 до 37 см, повідомляє УкрАгроКонсалт.

Середня кількість опадів в більшості областей становила від від 17 до 33 мм (121 до 193% норми). У Донецькій, Запорізькій та Одеській областях кількість опадів не перевищила 38-67% норми (5-14 мм).

Середня температура повітря в більшості областей виявилася близькою до норми або на 1-2°С нижче. У теплі дні максимальна температура повітря підвищувалася до плюс 2-7°С, в Херсонській, Миколаївській, Одеській, Волинській, Львівській та Івано-Франківській областях — до 8-11°С тепла. Мінімальна температура повітря на більшій частині території країни знижувалася до мінус 15-20°С, у Волинській, Рівненській, Житомирській, Вінницькій, Полтавській, Луганській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях — до 8-13°С морозу.

Негативних явищ для перезимівлі озимих культур протягом останнього тижня не спостерігалося. Рослини перебували в стані зимового спокою. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур в даний час становить мінус 6-11°С, в Запорізькій, Миколаївській, Черкаській, Вінницькій, Івано-Франківській і Чернівецькій областях — мінус 1-5°С.