14 грудня 2018, 15:45, Україна

Україна потребує якісного аерокосмічного забезпечення сфери АПК — Ярослав Гадзало

Проблемами розвитку аерокосмічної галузі для потреб сільського господарства та перспективами розвитку галузі в ході засіданні Бюро Президії Академії розповів Ярослав Гадзало, Президент НААН.

Він підкреслив особливе значення таких технологій для моніторингу стану земель. Щорічно Україна втрачає близько 15-20 т/га родючого шару ґрунту, а площа еродованих земель збільшується до 100 тис. га. Під час вітрової ерозії, і особливо чорних бур, втрати ґрунту можуть сягати 50-100 т/га.

«Україна сьогодні, як одна з космічних держав, недостатньо використовує супутниковий інформаційний ресурс, що особливо важливо для сфери моніторингу та управління сільськогосподарськими територіями», — наголосив Президент академії.

Водночас цей напрям намагаються розвивати науковці, у тому числі, аграрної академії. Так, президія НААН започаткувала на 2018-2020 року Цільову програму наукових досліджень «Аерокосмічні спостереження довкілля в інтересах сталого розвитку та безпеки як національний сегмент проекту Горизонт 2020 ERA-PLANET».

Продовжуючи цю роботу, НААН планує створити на власній базі науково-аналітичний центр «Агрокосмос». Проект буде вирішувати проблеми формування збалансованого аграрного виробництва, агроекологічного моніторингу, раціонального використання природно-ресурсного потенціалу, а також прогнозування розвитку АПК України в умовах змін клімату.

«Діяльність центру спочатку випробуємо в дослідних господарствах академії з подальшим розповсюдженням набутого досвіду в цілому в агросфері України», — додав Ярослав Гадзало.

Таким чином,  до 1 квітня 2019 року планується розробити концепцію галузевої стратегії аналізу та використання супутникових даних у науковій та виробничій діяльності АПК. Тим часом пропозиції щодо створення центру «Агрокосмос» планується надати до 1 травня наступного року.