14 грудня 2018, 13:44, Насіння

Біологи вивели рис, який здатен саме себе клонувати

Перспективи застосування таких «рослин-клонів» були описані в журналі Nature, пише ria.ru.

За словами Венкатесана Сударесана, вченого з університету Каліфорнії в Девісі (США), реалізація даної технології дозволить таким же чином змінювати інакші сільгоспкультури, до складу яких входять аналоги гена BBM1. Це одночасно зробило б рослини незалежними від запилювачів, і дозволило б створити «стабільні» сорти культур.

Багато рослин в дикій природі володіють такою властивістю, яку вчені називають апогамогонією. Тим часом, поки жодна сільгоспкультура не має подібної якості, що змушує селекціонерів кожен сезон фактично заново створювати гібридні сорти пшениці, томатів, рису та інших культур.

У ході досліджень Сударесан і його колеги змогли вперше реалізувати дану технологію на сільгоспкультурі, вивчаючи те, як працюють різні гени в «чоловічому» пилку і в «жіночому» насіннєзачатку. Їх цікавили ті ділянки і функції ДНК, які були активні тільки в одному з типів рослинних статевих клітин. Досліджуючи ці гени вчені виявили, що одна з ділянок, «чоловічий» ген BBM1, відігравав роль своєрідного «спускового гачка», який запускав програму розвитку насінного зачатка в повноцінний зародок рису.

Керуючись цією ідеєю, вчені модифікували ДНК одного з популярних сортів рису таким чином, що BBM1 містився не лише в чоловічих, а й в жіночих статевих клітинах. Додатково вчені змінили їх геном таким чином, що формування пилку і насінного зачатка не приводило до того, що число хромосом в них зменшувалося вдвічі. Це дозволило таким клітинам самостійно перетворюватися на повноцінний зародок, не вимагаючи запліднення іншим типом гамет. При цьому, рис не втратив здатності до статевого розмноження. Він давав здорове потомство, якщо пилок встигав запліднити насіннєзачаток ще до того, як він перетворювався в чергового «клона».

За результатами порівняння ДНК різних поколінь рослин, їх геноми були абсолютно ідентичними один одному в 30% випадків. Ближчим часом біологи планують довести цей показник до 100%, після чого, дослідити дану технологію на інакших культурах.