14 грудня 2018, 09:30, Технології

Вітчизняні науковці дослідили агротехніку вирощування енергетичної тополі

Науковці Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН дослідили вплив агротехнічних заходів вирощування на ріст і розвиток енергетичної тополі в умовах Західного регіону.

Під час випробувань досліджувалась низка факторів, які можуть впливати на ріст, розвиток і продуктивність культури: зокрема, густота висаджування та мінеральне живлення.

«Фенологічне обстеження тополі на ділянці було проведено в травні після перезимівлі живців та встановлено, що, по-перше, бруньки саджанців тополі перебувають у стані набубнявіння та розпускання, а по-друге, було виявлено, що не прижилося 2% саджанців», — наголосили науковці.

Під час спостережень науковці відзначили нерівномірність перезимівлі, причиною цього була різна якість живців, в основному їх товщина, кількість і стан бруньок.

Дослідженнями встановлено, що збільшення площі живлення та внесення мінеральних добрив сприяє кращому росту та розвитку рослин енергетичної тополі.

Найпродуктивнішим за виходом сухої біомаси тополі енергетичної є варіант насадження 15 тис. шт./га (крок 50 см) за внесення мінеральних добрив дозою N40P300K300+N40, де урожайність становила 57,0 т/га зеленої маси та 31,7 т/га сухої речовини. Найнижчу врожайність відзначено на варіанті насадження 12 тис. шт./га (крок 60 см) — 49,2 т/га зеленої маси та 27,5 т/га сухої речовини.

Встановлено, що практично в усіх випадках інтенсивний приріст вегетативної маси відбувався саме на другий рік вегетації. Однак найбільший приріст урожайності спостерігали за внесення мінеральних добрив.