13 грудня 2018, 17:02, Технології

Відбулись перші міжнародні змагання на кращу автономну теплицю

Міжнародні змагання на кращу теплицю були організовані вагенінгенським університетом і науково-дослідним центром (WUR, Нідерланди). Мета заходу — з’ясувати, чи зможе штучний інтелект контролювати клімат і зрошення в теплиці, пише hortidaily.com.

В теплицях WUR в Голландії були встановлені п'ять відсіків по 96 квадратних метрів. Згідно з умовами кожна команда з серпня по грудень вирощувала огірки з використанням штучного інтелекту. Кінцевий результат залежав від трьох факторів:

  • чистий прибуток (ціна продажу зібраного врожаю з вирахуванням витрат на енергію, воду та робочу силу);
  • використання штучного інтелекту (використання нових алгоритмів та перевірка надійності роботи комп’ютерних програм);
  • стійкість (вода та енергія, затрачені на вирощування одного кілограму продукції).

У змаганні прийняли участь команди з усього світу. The Croperators складалася зі співробітників компанії AgroEnergy і Delphy, команда deep greens — із співробітників Intel і мексиканського університету, команди iGrow — із співробітників Tencent і китайського сільськогосподарського університету, команда AiCU — з китайських студентів і дослідників, що працюють в Нідерландах, і команда Sonoma — із співробітників Microsoft Research і студентів з датського та голландського університетів.

Зрештою, з невеликим відривом обігнавши команду iGrow першість здобула команда Sonoma.

Метою змагання було не створення повністю автономної теплиці. За словами організаторів змагання передбачало оцінку розвитку технологій штучного інтелекту у рослинництві. Досліджувалось, які стратегії вирощування використовували команди і як їх можна використовувати у «традиційному» овочівництві.

Церемонія вручення пройшла на виставці AgriFoodTech в Ден Бош (Нідерланди).