13 грудня 2018, 12:35, Технології

Бджоли оснащені крихітним датчиком збиратимуть дані про стан рослин у полі

На сьогоднішній день для моніторингу стану рослин великі господарства використовують дрони, однак безпілотники не можуть літати довше 20-30 хвилин через обмежену місткості акумулятора і дозволяють відстежувати посіви лише на обмеженій відстані. Аби вирішити цю проблему американські інженери розробили крихітні системи датчиків для бджіл, пише agrarii-razom.com.ua. 

Розміри конструкції дозволяють прикріпити її на бджолу або джмеля, завдяки чому можна ефективно збирати дані про стан місцевості протягом декількох годин. За словами розробників пристрій дозволяє збирати дані про рослини на великих відстанях і передавати їх в центр обробки інформації через широкомовні антени, встановлені в різних частинах поля.

В саму систему входить батарея вагою 70 міліграмів та набір датчиків для відстеження місцезнаходження комахи і вимірювання рівня вологості, освітленості і температури, сумарною вагою близько 32 міліграма. Система дозволяє одночасно зберігати до 30 кілобайт даних: перед початком роботи необхідно вказати параметри та дані, які накопичуватимуться у ході роботи. Перезарядка батареї і передача даних здійснюється безконтактно в вулику.

Протестували новий пристрій на футбольному полі, на одному кінці якого були встановлені антени для прийому сигналу. Оснащеного датчиком джмеля випустили зі скляної банки: інформація про його місцезнаходження була доступна на відстані до 80 метрів від антен.

За допомогою такого датчика, за словами інженерів, можна не тільки стежити за рослинами на фермі, але також і збирати інформацію про поведінку комах.