13 грудня 2018, 10:35, Україна

Україна не в змозі забезпечити себе гречкою власного виробництва

Для необхідного обсягу виробництва гречки посівні площі під культурою повинні становити 255-300 тис. га, проте вийти на цю цифру аграріям ніяк не вдається. Якщо у 2000 році гречку вирощували на 574 тис. га, то через півтора десятиліття посіви скоротилися до 186 тис. га, а нинішнього року культурою було засіяно лише 108 тис. га, пише golos.com.ua.

Тим часом зі скороченням посівів занепадає і селекція, у виведенні нових високопродуктивних сортів мало хто зацікавлений, а врожайність минулого століття вже не задовольняє.

Аграрні холдинги навіть не беруться за вирощування круп’яних, зокрема і гречки. Вони не зрівняються з масштабністю, а головне — прибутковістю кукурудзи, соняшнику, сої та ріпаку.

Причиною такої ситуації на вітчизняному ринку гречки за словами фахівців є збільшення імпорту дешевої крупи з Росії. Так, у 2011 році імпорт гречки до України становив лише 20 тонн. Зате у 2017 році, за даними Держстату, тільки офіційно у нашу країну було завезено 15,9 тис. тонн зерна, з яких 12,7 тис. тонн російського походження.

Питання дешевої крупи з РФ та скорочення посівних площ спонукало аграріїв та депутатів Хмельниччини звернутися до можновладців із проханням допомогти вітчизняним виробникам та захистити від інтервенції дешевої імпортної крупи. Стурбовані ситуацією , що складається на ринку гречки та інших круп’яних культур і у Міжнародній асоціації гречки.

Для прикладу, раніше гречкою на Хмельниччині засівалось не менше 35 тис. га, наразі площі на дві третини менші, при чому, істотного збільшення виробництва на перспективу не прогнозується.

«Неконтрольований імпорт за демпінговими цінами призвів до того, що за останній рік закупівельні оптові ціни на українському ринку значно знизились і нині становлять від 6,3 до 7 тис. грн/т. Тим часом виробники підрахували: за врожайності 1,1 т/га та рентабельності 10%, зерно має коштувати не менш як 10 тис. грн/т. А відповідно крупа — 17-18/кг. Така вартість є доступною для споживача і ефективною для виробника», — йдеться в повідомленні.

За таких умов Україна з експортера гречки поступово перетворюється на імпортера. Минулого року українські заводи виробили всього 55 тис. тонн крупи, а частка російської гречки на нашому ринку вже досягла 50%.

На думку фахівців, не виключено, що наступним кроком у цій тактиці сусідів може стати припинення поставок. І тоді на українського споживача чекатиме дефіцит і стрімке зростання цін.