11 грудня 2018, 15:59, Урожай

Миші в полях продовжують нищити посіви озимих

Дані обстеження посівів свідчать, що значного підвищення чисельності та активного розселення гризунів наразі не відмічається, оскільки протягом звітного періоду часте випадання опадів у вигляді дощу та снігу призвело до перезволоження ґрунту, інформує Держпродспоживслужба.

«В озимих посівах майже усіх регіонів нараховується 1-3, осередково в полях Луганської. Львівської, Черкаської до 4 жилих колоній на гектар. В заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур мають місце 3-5, в осередках Житомирської, Київської, Тернопільської, Херсонської. Хмельницької до 6-8 жилих колоній на гектарі», — йдеться в повідомленні.

Загалом за слабкого та середнього ступенів у згаданих вище областях пошкоджено 1-10% рослин озимих зернових та ріпаку, багаторічних трав. Загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження.

Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень шкідливості будуть визначатись насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів.

Нагадаємо, станом на 7 грудня 2018 року захист від мишоподібних гризунів проведений на площі всього 565 тис. га, з яких озимих зернових культур оброблено 327 тис. га. Хімічними родентицидами оброблено 506 тис. га, біологічними — 59 тис. га сільгоспугідь.