11 грудня 2018, 14:59, Технології

Фермери оцінили переваги використання жита в якості покривної культури

У 2008-2009 роках 12 фермерів з організацій Iowa Learning Farms і Practical Farmers of Iowa взяли участь в проекті по практичному випробуванню озимого жита в сівозміні, яка включає кукурудзу та сою. Окремі поля у ході вирощування, в якості покривної культури, засівались озимим жито, контрольні ділянки вирощувались без використання жита, пише agriculture.com.

В результаті — озиме жито, введене в сівозміну кукурудза-соя, посприяло збільшенню врожайності обох культур, окрім цього підвищило якісні характеристики ґрунтів. Покривна культура засівалась щоосені, після збирання врожаю. Навесні озиме жито перед сівбою наступної культури обробляли гербіцидом.

За словами фермера Келлі Тобіна, використання озимого жита в якості покривної культури сприяло зменшенню ерозії ґрунту та підвищенню врожайності культур.

«З урахуванням того, що проект стартував у 2008 році, в 2016 році фермер зібрав з акра кукурудзи на 19 бушелів більше, ніж зазвичай, а в 2017 році збільшив урожай сої на 11 бушелів на акр», — йдеться в повідомленні.

АгроПолігон КВС-УКРАЇНА: Озиме жито входить у зиму
Читати по темі

За словами фахівців, саме правильне управління є ключовим фактором при введенні озимого жита в сівозміну кукурудзи і сої. Знання того, коли сіяти, як і коли потрібно припинити вегетацію, і є основними компонентами для успішної реалізації завдання. Наприклад, ефективне знищення гербіцидом вимагає активно росту рослини, тому застосовувати пестицид необхідно вчасно.

Як зауважив Джеймі Беннінг, фахівець програми підвищення якості ґрунту і води з Університету штату Айова, використання озимого жита в якості покривної культури може стати у нагоді фермерам.

«Це підходящий варіант для фермерів, насіння недороге, культура чудово витримує зиму, захищає ґрунти від бур’янів, підвищує родючість та врожайність наступних культур. У нас ця практика протестована багатьма фермерами, які оцінили перевагу озимого жита в сівозміні», — зауважив експерт.

Позитивний агрохімічний вплив культури на ґрунт пояснюється тим, що під спільною дією кореневої системи і розвитку мікроорганізмів ґрунт стає біологічно більш активним, зі збереженням оптимальної вологості та рівнів pH. Тим часом, вносити додаткові у посіви жита в такому випадку не треба — культура буде харчуватися азотом, залишеним при обробці культури-попередника. Окрім цього, в ході вирощування посіви можна використовувати в якості пасовищ для худоби.