10 грудня 2018, 15:35, Насіння

Більшість аграріїв в Україні надає перевагу насінню соняшника та кукурудзи іноземної селекції — експерт

Такими даними поділилась  Сюзанна Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України, пише agro.guide.

«Якщо говорити про соняшник, то до 80% насіння використовується іноземної селекції. Це й імпорт, і частково власне виробництво іноземними компаніями в Україні. По кукурудзі — те ж саме», — говорить фахівець.

За її словами впродовж останніх 5 років іноземні компанії активно вкладали довгострокові інвестиції у виробничі процеси шляхом відкриття насіннєвих ліній чи насіннєвих заводів. У свою чергу кінцева висока вартість окуповувалась за рахунок збільшення врожайності та якості отриманого зерна.

«Частково використовується і українське насіння. Але насіннєвий ринок висококонкурентний у всьому світі. Тут високі вимоги до виробничої діяльності, високі вимоги до суб’єкта, який це робить, та високі вимоги до самого насіння як продукту. І чим швидше українські насіннєві компанії включаться у висококонкурентну боротьбу, тим краще для них», — зауважила виконавчий директор Насіннєвої асоціації України.

Додаючи, що наразі серед українських виробників насіння переважно наукові установи НААН. У деяких інститутів є цілий ряд дослідних господарств.

«В цілому в рамках НААН державних інституції, які виробляють насіння, близько 170. Не всі є безпосередньо селекційними компаніями. Хтось займається селекційною частиною, хтось — виробничою діяльністю чи реалізацією. Всього кількість виробників насіння по Україні не така значна. Наприклад, минулого року вона становила 500 суб’єктів», — підсумувала Сюзанна Григоренко.