10 грудня 2018, 12:35, Технології

Розроблено прилад для нано-кисневого насичення зрошувальної води

Аби вирішити проблему з забезпеченням зрошувальної води розчиненим киснем дослідницька група Oxygen з Університету Міннесоти (США) розробили продукт під назвою O2 Grow, який за допомогою електролізу доставляє додатковий кисень у воду, пише hortidaily.com.

«Без достатніх рівнів розчиненого кисню рослина не буде правильно розвиватися, навіть якщо отримує достатню кількість води і поживних речовин», — розповідає Денніс Кларк, представник групи розробників.

Зазвичай, одиницями виміру для рівнів вмісту розчиненого кислю (DO) у воді слугують мг/л або ppm.

«Більшість рослин потребують рівні DO приблизно 6 ppm для росту і розвитку, тоді як, наприклад, вода з криниці містить до 2 ppm. Дослідженнями доведено, що рівні DO вище 10 ppm стимулюватимуть кращий ріст рослин з формуванням потужної кореневої системи і сприяють кращому імунітету культур до хвороб», — говорять науковці.

Дослідження в Університеті Міннесоти виявили на 30% збільшення урожайності тепличного перцю при підвищенні рівнів розчиненого кисню у воді.

«Завдяки електролізу ми перетворюємо молекули води в нанобульбашки кисневого газу. Крихітні бульбашки занадто малі, щоб порушити поверхневий натяг води і тому залишаються у воді. При вимірюванні за допомогою DO-метра ми прийшли до висновку, що вода при плюс 20°С може містити до 14-16 ppm кисню», — розповідає Денніс Кларк.

За словами науковців, прилад для збагачення води киснем відрізняється компактністю, енергоефективністю і може працювати від батарейки, що зручно для застосування в польових умовах. Підходить як для гідропоніки в теплицях, так і для вирощування овочів відкритого ґрунту.