10 грудня 2018, 08:30, Україна

В Україні існує значний попит на органічні яблука

На думку Валентини Лановенко, президента Академії органічного садівництва, проблема з перевиробництвом яблук не стосується виробників органічної продукції, оскільки попит на органічні яблука, як в Україні, так і за кордоном перевищує пропозицію, пише agro-business.com.ua.

«Наразі більшу частину сертифікованих органічних садів займають високорослі насадження або так звані дикороси. Однак, вони, на жаль, мають низьку продуктивність на рівні 3-5 т/га. Якщо над ними попрацювати і привести в кращий стан — то урожайність подвоїться», — вважає Валентина Лановенко.

За словами фахівця, специфіка таких садів полягає в тому, що вони є сировинними, адже яблука здебільшого зтрушують, потім збирають і вони здебільшого придатні лише для концентрату. Їх також купують і цілими, але їхня вартість доволі низька.

Що стосується нових насаджень, то за останній час в Україні заклали близько 500 га на карликових та напівкарликових підщепах — і це вже зовсім інша модель, яка дозволяє отримати від 40-45 т/га.

Такі яблука за словами Валентини Лановенко є товарними і їх можна продавати за прийнятними цінами, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

«Попри те, що сьогодні в Україні спостерігається перевиробництво продукції, одночасно з цим і спостерігається брак якісної продукції. Тому, що стосується органічної продукції — то виробники не скаржаться на ціни в поточному році. Так сьогодні ціна на внутрішньому ринку за органічне яблуко коливається біля 18 грн/кг оптових закупівель і близько 60 ц на експорт до Європи», — підсумувала президента Академії органічного садівництва.