5 грудня 2018, 11:35, Україна

З наступного року в Україні зросте попит на вирощування цибулі — прогноз

Як зауважив Олександр Хорев, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», ​в цьому сезоні цибуля стала трендом українського плодоовочевого ринку. Виробництво цієї продукції суттєво впало не тільки в Україні, але й в країнах ЄС, що провокує майже ажіотажний попит як на внутрішньому ринку, так і з боку експортерів.

«Вже наступного року варто очікувати стрімкого збільшення кількості гравців в сегменті цибулі. Більш того, як показує багаторічний досвід, до вирощування цибулі будуть вдаватися навіть ті компанії, які не тільки не мають досвіду її виробництва, а навіть зовсім не є професійними аграріями», — зауважив Олексндр Хорев.

Експерт підкреслює, що торгова активність на ринку цибулі спостерігається навіть в умовах рекордних цін на ці овочі за всю історію незалежності країни. Зокрема, наразі господарства пропонують якісну цибулю по 11-12 грн/кг, що в середньому втричі дорожче, ніж на початку зими минулого року.

«Поки що передумов для змін цінових тенденцій немає навіть не дивлячись на активний імпорт цибулі з Казахстану та Азербайджану. Таким чином, цибуля і далі буде дорожчати як під впливом зменшення пропозиції, так і завдяки активному експорту до ЄС», — прогнозує експерт.