4 грудня 2018, 12:52, Урожай

Висока врожайність буряків на Вінниччині не зуміла компенсувати низьку цукристість

Більше, ніж торік, сировини заготовили за рахунок вищої врожайності коренів. У середньому з гектара цьогоріч копали майже по 56,7 тонни. Торік цей показник становив 48,2 т/га. Втім на даний час в області зварено 293 тис. тонн цукру, в 2017 році на цей час було 324 тис. тонн, пише golos.com.ua.

За прогнозами фахівців, досягти минулорічного показника виробництва цукру навряд чи вдасться. Навіть після переробки коренів, що залишаються на заводах і в полі. Причина – невисока цукристість цьогорічного врожаю.

«У середньому цукристість становила 15,9%. Причина — літні дощі, що вимили цукор з коренів. У теплі сонячні дні осені накопичення цукрів трохи збільшилося, але на переважній частині площ не було базисного показника — 16%. Вихід цукру також нижчий, ніж торік. Найбільше втрат — у заледенілих коренях. Під час розмерзання, а це відбувається на стадії їхнього миття, лопають клітини і цукор «тікає» з водою», — розповіли в обласному департаменті агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів.

Загальна площа під солодкі корені у 2017 році була більша від нинішньої на 1,3 тис. га. Цього року буряки вирощували на 55,4 тис. га. Очікуваний показник виробництва солодких кристалів — понад 350 тис. тонн. Це менше, ніж торік — 445,6 тис. тонн. Утім, дехто з фахівців департаменту передбачає, що заводи все-таки досягнуть минулорічного показника. Нагадаємо, рекордні 800 тис. тонн цукру в регіоні зварили у 1990 році.

«Зниження ціни на цукор, а також відмова Узбекистану купувати наші кристали, можуть призвести до скорочення посівних площ наступного року. Про це говорять власники заводів. Із шести підприємств, де починали нинішній виробничий сезон, одне вже зупинило роботу. Це Іллінецький цукрозавод, підприємство переробляло давальницьку сировину. Якщо її не буде, то й завод не працюватиме у 2019 році. Залишаться ті, де самостійно вирощують корені», — зауважила Тетяна Матякубова, керівник прес-служби департаменту АПР Вінницької ОДА.