2 грудня 2018, 09:00, Україна

Рентабельність органічного ягідництва в Україні сягає 200%

Останнім часом вітчизняні виробники ягід активізувалися на зовнішньому ринку і стали нарощувати поставки ягоди, в тому числі і органічної, яка відповідає міжнародним стандартам. В 2017 році на експорті свіжих ягід вдалося виручити 66,5 млн доларів. Прогнозні розрахунки показують, що до 2024 року обсяг їх продажів зросте приблизно в три рази як в натуральному, так і в грошовому вираженні, повідомляють аналітики ProConsulting.

Втім, організувати господарство з вирощування органічних ягід не так просто. Для того, щоб продукція вважалася органічною, необхідно дотримуватися певних умов її вирощування і пройти сертифікацію.

Для перевірки ефективності такого виробництва аналітиками було представлено бізнес-план по вирощуванню органічних ягід в Україні. Він передбачає організацію вирощування органічних полуниці, малини і смородини на площі 15 га. У проекті опрацьовані всі етапи створення та функціонування підприємства — від вибору ділянки землі до обладнання лінії передпродажної підготовки вирощеного врожаю.

Найбільша частка капіталовкладень — 45% від загального обсягу припадає на закупівлю саджанців. Придбання сільгосптехніки та іншого обладнання займе 19% вкладень, фінансування діяльності господарства до першого врожаю — 14%. Решта 22% будуть витрачені на проведення підготовчих робіт.

Згідно з розрахунками, всі витрачені на створення органічного господарства кошти повернуться у вигляді прибутку вже через п'ять років з невеликим (61,3 місяця) з урахуванням прийнятої норми дисконту.