29 листопада 2018, 09:35, Україна

Агробізнес відчуває гостру нестачу молодих кваліфікованих кадрів — УАК

Віднедавна в Україні поступово формується нова генерація фахівців, озброєних необхідними професійними навичками, на яких «полює» не тільки вітчизняний роботодавець, а й іноземний. У свою чергу основна маса молодих спеціалістів аграрної сфери не володіє необхідними знаннями та навичками, пише УАК.

«Якщо говорити про вищу аграрну освіту, то, з одного боку, маємо армію дипломованих випускників, яких сьогодні готують у майже 20 аграрних ВНЗ України, з іншого — гостру нестачу кваліфікованих кадрів для агробізнесу», — зазначають аналітики.

Додаючи, що на даний час на ринку спостерігається брат молодих аграрних спеціалістів з таких напрямків, як: робототехніка та програмування у агровиробництві, біоінженерія, дистанційне зондування і аналіз посівних площ, діджитал-фармінг, нейроменеджмент і нейромаркетинг, управління штучним інтелектом, тощо.

Причини нестачі кваліфікованих кадрів аграрної сфери на думку експертів можуть критися в:

  • прогалинах вступної кампанії, за якої розподіл бюджетних місць відбувається із перекосами, що у свою чергу провокує значне скорочення обсягів державного замовлення на підготовку фахівців у сфері агробізнесу;
  • слабкій інформаційній кампанії та існуванні стереотипів щодо престижності і дохідності праці в агросекторі;
  • зниженні якості надання освітніх послуг, яке, у першу чергу, полягає у консервативності системи вищої освіти, що повною мірою не встигає реагувати на зміни і виклики сучасного світу, та у незмінно застарілій матеріально-технічній базі, через істотно недоотримане фінансування;
  • парадигмальна криза у системі вищої освіти, що криється у імітації реформ та вкрай повільних темпах переходу до нових систем і технологій.

Ще одним тривожним викликом стає відтік кадрів за кордон. Крім того, в цілому знижується показник кількості студентів у розрахунку на 10 тис. населення, значення якого у 2010/2011 рр. становило 557 осіб, а у 2015/2016 рр. — 375 осіб.

Читати по темі: Завтра агрономам доведеться конкурувати не лише з людьми, а й з машинами: важливість самоосвіти для упевненого майбутнього

Кількість студентів у ВНЗ на початок 2016/17 навчального року, за освітньо-кваліфікаційними рівнями та окремими напрямами підготовки (осіб)