28 листопада 2018, 12:43, ЗЗР

Своєчасне оновлення трихограми підвищує її ефективність в полі — експерт

Порадами щодо ефективності використання трихограми на сторінці в Facebook поділився Олександр Васильєв, агроном-дослідник, власник ТОВ «Біосервіс Плюс».

За словами фахівця, якщо культуру трихограми не оновлювати, відбувається адаптація її лабораторної популяції до умов вирощування, в результаті — погіршується міграційна-пошукова здатність.

«Лабораторні умови відрізняються від природних. Зокрема, в лабораторії відсутня конкуренція. Немає необхідності тривалого пошуку самками яєць шкідника для паразитування. Все знаходиться поруч і в достатній кількості. Коли вирощену за таких умов неоновлену трихограму випускають в поле, шукати яйцекладки стеблового метелика вона не поспішає, її ефективність суттєво знижується», — зазначив Олександр Васильєв.

Трихограма: біологічний захист рослин чи бізнес на межі афери?
Читати по темі

Слова фахівця було підтверджено і науковими дослідженнями. Для прикладу, Франц Біглер (Bigler, 1994), проводячи дослідження з трихограмою зауважив, що 300 поколінь (близько 10 днів на 1 покоління) в лабораторних умовах виявляється достатніми для того щоб трихограма відмовлялася паразитувати свого природного хазяїна.

Окрім цього, дослідження інакших вчених довели, що якщо довго розводити трихограму, без поновлення генофонду, то в лабораторній популяції починають домінувати небажані гени. У підсумку, випущена трихограма втрачає здатність спаровуватися з природного трихограмою і накопичуватися в агроценозах.

За словами Олександра Васильєва, цьогоріч йому на власному досвіді вдалось переконатись, що оновлення трихограми сприяє покращенню її ефективності та природному накопиченню.

«Цьогоріч в одному з господарств Полтавської області, де ми в минулому сезоні вносили трихограму, нас чекав приємний сюрприз. Поле силосної кукурудзи було розташоване поруч з полем, де в минулому році була кукурудза і вносилася трихограма. На силосну кукурудзу трихограму не вносили. Але яким було наше здивування, коли на ділянці силосної кукурудзи ми виявили багато яйцекладок паразитуваних вже природного трихограмою. І це при тому, що опрацювання трихограмою в цьому році ми ще не встигли провести. Так що при правильному підході до розведення трихограми вона дійсно накопичується і це не міф», — підсумував власник ТОВ «Біосервіс Плюс».