27 листопада 2018, 16:40, Україна

Інвестиції у вітчизняний агросектор окуповуються за 3-4 роки — експерт

За словами Миколи Кісіля, к.е.н, провідного наукового співробітника ННЦ «Інститут аграрної економіки», більшість національних інвесторів усвідомлюють привабливість аграрного виробництва України, втім надають перевагу коротким інвестиціям, які швидко приносять дохід. Їх розмір з розрахунку на 1 грн капітальних інвестицій за останні три роки становить 2,64 грн.

«Згідно з розрахунками, протягом 2015-17рр., 1 грн інвестицій в основний і оборотний капітали аграрних підприємств принесла в середньому на рік 0,295 грн приросту прибутку до оподаткування. У 2018 році високі темпи приросту капітальних інвестицій знизилися через те, що інвестори надають перевагу коротким інвестиціям. Вони допомагають швидше отримати дохід, але не формують бази майбутнього розвитку», — йдеться в повідомленні.

При цьому уявлення іноземних інвесторів щодо окупності вкладень їх капіталу в аграрному секторі України є здебільшого песимістичні. Не випадково накопичений у виробництво продукції сільського лісового і рибного господарства капітал нерезидентів на кінець 2017 року склав лише 621,2 млн доларів, зауважив Микола Кісіль.