26 листопада 2018, 13:00, Україна

Перспектива сільського господарства України в точному землеробстві та еко-продукції — Ярослав Гадзало

«Наші наукові розробки дозволяють подвоювати виробництво сільськогосподарської продукції кожні 15–20 років. Відтак в Україні за роки незалежності урожайність зернових збільшили майже в два рази. Ще 5-10 років тому ми говорили про 50–60 млн тонн зерна, цього року Україна, за прогнозами, збере врожай на рівні 70 млн тонн. Я думаю, що буквально в найближчі 10 років Україна буде вирощувати 100 млн тонн зерна в цілому», — наголосив Президент НААН.

На його думку перспектива аграрної науки в Україні  за органічним виробництвом продукції, розвитком фермерства і точним землеробством. Це пов’язано зі стрімким розвитком IT, космічних технологій із можливостями визначення якості ґрунтів, вологозабезпечення тощо. Надважлива роль відведена системам зрошення для Півдня України, осушення Поліської зони і загалом ефективного регулювання водного режиму.

За словами Ярослава Гадзало, реалізувати такий сценарій можливим для сільського господарства в Україні здатна стратегія комплексного розвитку, яка передбачатиме сівозміни, добрива, системи захисту і вологозабезпечення, інноваційний розвиток.

Окрім цього, велике значення має кадровий потенціал галузі. Наразі в структурі НААН працюють 1235 молодих науковців, із них 17 — докторів наук, 325 — кандидатів наук, майже 500 навчаються у докторантурі та аспірантурі.

«У комплексі це матиме відповідний ефект. Я думаю, що сільське господарство в Україні через 100 років — це, у першу чергу, точне землеробство, екологічно чиста продукція з мінімальними витратами енергоресурсів і використанням останніх досягнень науки та техніки», — підсумував Ярослав Гадзало.