26 листопада 2018, 12:00, Урожай

Погодні аномалії вплинули на цьогорічні врожаї черкаських аграріїв

За словами Віталія Постриганя, директора черкаського Гідрометеоцентру, весняна посівна замість трьох місяців тривала півтора, вимагала одночасно сіяти всі культури та ускладнювалась високими температурами та швидким висиханням ґрунту, пише progolovne.ck.ua.

«Дощів влітку хоч і було мало, але йшли вони вдало. Саме липневі зливи, які нашкодили готовим до збирання озимим зерновим, втім були досить вдалими для формування врожаю пізніх культур та фруктів. Чимало хвилювань завдавали і холодні ночі влітку, коливання температур та дощі. «Мінус» у такій погоді — грибкові хвороби, «плюс» — нові рекорди врожаю цукрових буряків, соняшнику та кукурудзи. Як наслідок і новий рекорд зерна за роки існування області», — розповідає синоптик.

Цілком сприятливо за його словами складаються і умови для формування врожаю зимуючих культур наступного року. З початку зимівлі мінімальна температура в повітрі нижче 11°С морозу, а на глибині вузла кущіння нижче 4°С морозу не опускалась, не створюючи загрозу для перезимівлі.

«До кінця листопада очікується мінливий характер погоди. Корективи внесе південний циклон, який формуватиме погоду Черкащини в період 25-27 листопада. Він зумовить значні коливання температури, посилення вітру та опади у вигляді снігу», — прогнозують синоптики.

Така погода небезпеки для зимуючих культур не становить.

Нагадаємо, за даним карти «Урожай Онлайн 2018» станом на 22 листопада на Черкащині зібрано 4,5 млн тонн зернових та зернобобових культур.