25 листопада 2018, 09:00, Урожай

Розмноженню гризунів в цьому сезоні посприяли агрокліматичні умови

Агрокліматичні умови та достатня кормова база сприяють заселенню та розмноженню мишоподібних гризунів, здебільшого полівок, інформує Держпродспоживслужба.

Осередково на полях після колосових та просапних культур спостерігається розвиток курганчикової миші, колонії яких обліковують на 30% площ при середній чисельності 2-4 курганчики на гектар у Запорізькій, Миколаївській, Одеській Херсонській областях.

«На площах озимої пшениці, розміщених після стерньових та непарових попередників, за нульового або мінімального обробітку ґрунту у Волинській, Житомирської, Кіровоградській, Київській, Луганській, Львівській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Черкаській, Чернівецькій областях подекуди нараховується 2-4, максимум 5 жилих колоній на гектарі. Окрім цього, на 15-80% посівів озимого ріпаку заселено гризунами за чисельності 1-3 жилих колоній на гектарі у Сумській, Черкаській, Чернівецькій областях», — йдеться в повідомленні.

Загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів в озимині підсилюватиметься подальшою міграцією їх з неорних земель.

«Багаторічні трави, неорні землі заселені гризунами на площі 40-100% по 2-5, максимум 6-8 (Волинська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька обл.) жилих колоній на гектарі», — свідчать дані моніторингу.

За рекомендацією фахівців, в господарствах усіх форм власності за надпорогової (3-5 і більше жилих колоній на гектар) чисельності гризунів необхідно проводити винищувальні заходи дозволеними до використання родентицидами.