26 листопада 2018, 09:00, Технології

Інститут здоров’я рослин контролює життєздатність сходів взимку

За словами фахівців установи, метод монолітів дає можливість оцінити стан посівів та, за необхідності, розробити комплекс заходів для його покращення.

Залежно від розміру поля, вирубують декілька монолітів ґрунту розміром 30х30 см, які містять два паралельні рядки рослин, і транспортують їх до лабораторії. Рослини обережно розморожують і поміщають у сучасні кліматичні камери, які імітують погодні умови відновлення вегетації. Далі вчені досліджують якісні та кількісні показники зразків.

«Сучасне обладнання дозволяє вченим Інституту оцінювати життєздатність посівів, проводити фітопатологічну експертизу та робити діагностику на забезпечення поживними речовинами. У випадку виявлення пошкоджень ми надаємо аграріям рекомендації для захисту та підживлення культур на період виходу із зимівлі. Такий сервіс дозволяє контролювати стан посівів упродовж всієї зими і вчасно вживати відповідні заходи, аби посіви були здоровими, а врожай — щедрим», — розповідає Ірина Перехрест, керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин».