24 листопада 2018, 11:00, Урожай

Визначено, попит на вирощування яких нішевих культур в Україні найвищий

Існуючий попит стимулює збільшення виробництва, а відповідно і нарощення площ, під відносно новими для вітчизняних сільгоспвиробників: амаранту, нуту, батату та інакших культур нішевого сегменту, пише ubr.ua.

За словами Андрія Ярмака, економіста департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) на зовнішніх ринках популярність користуються: олійний льон, гірчиця, амарант і нут.

«Рентабельність вирощування таких культур становить 50-70% — це набагато вище більшості класичних для українських аграріїв зернових і олійних», — говорить Андрій Ярмак.

Однак, запевнив експерт, набагато більшу прибутковість дають зовсім екзотичні для нашої країни кіноа, чіа і батат. Рентабельність їх виробництва запросто може досягати 200%, проте наразі мало хто з фермерів займається вирощуванням таких культур в Україні.

Тим часом, за словами Олександра Дуди, директора Асоціації виробників амаранту і амарантового продукції, попит та рентабельність спонукають агаріїв до нарощення посівних площ під амарантом.

«Рентабельність вирощування амаранту залежно від господарства становить 45-80%. У 2018 році посівні площі під культурою в Україні зросли в порівнянні з минулим роком більш ніж в 3 рази — до 800 га», — зазначив Олександр Дуда.

Причина інтересу українських фермерів до цієї культури, криється в ціні готової продукції, так вважає Олена Вовченко, директор підприємства «Руна».

«Вартість тонни насіння амаранту становить на сьогоднішній день близько 24 тис. грн. Це втричі більше, ніж дають за тонну пшениці. І хоч врожайність амаранту нижча від врожайності пшениці — 2,1 т/га проти 3,5 т/га, витрати на вирощування обох культур приблизно однакові. У підсумку на збуті амаранту можна отримати вищий прибуток і ті, хто в нинішньому сезоні зробив ставку на амарант не прогадали», — розповідає директор підприємства «Руна».

Ще однією досить перспективною культурою для наших аграріїв є нут. Ця культура користується все більшою популярністю в світі. А її врожайність в наших кліматичних умовах вище, ніж в країнах, де її вирощують масово (Індія, Пакистан, Туреччина). В середньому наші фермери збирають по 2,3 тонни з кожного гектара. А рентабельність вирощування нуту в Україні стабільно перевищує 50%.

Новою у сегменті нішевих культур можна вважати кіноа. Донедавна її вирощували лише на експериментальних ділянках Сумського національного аграрного університету, однак з цьогоріч його почали сіяти і агрохолдинги. Зокрема, перші тестові поля засіяла Bio farm organic. Вже з наступного року компанія планує налагодити виробництво кіноа в промислових масштабах.