23 листопада 2018, 09:30, Технології

Щорічно Кернел впроваджує у виробництво до 25% результатів досліджень власного Науково-дослідного центру

Про це розповів директор Центру, Аркадій Лунгул на конференції PRO100AGRO, що пройшла 22 листопада у Києві, в рамках партнерської програми Кернел Open Agribusiness.

Зокрема, по згаданих темах було здійснено такі дослідження:

  • Сорти, густоти, міжряддя, напрямки сівби: на основі багаторічних даних створені рейтинги гібридів кукурудзи та соняшнику в основних зонах досліджень; підібрано оптимальні густоти й міжряддя відповідно до агрофон культур; здійснюється постійний моніторинг стійкості гібридів соняшника до різних рас вовчка.
  • Система основного живлення: відпрацьовані технології локального внесення добрив, стартових добрив у рідкому вигляді та в формі мікрогранул, диференційного азотного живлення тощо.
  • Мікродобрива, СРР, РРР, антистресанти: відпрацювання застосування антистресантів, розробка власних марок; розробка технології прикореневого застосування мікродобрив і СРР разом зі стартовими РКД тощо.
  • Гербіциди: розробка технології застосування страхових гербіцидів проти дводольних бур’янів на класичному соняшнику; створення оптимальних схем використання гербіцидів за ефективністю,видовому складу бур’янів, економічній ефективності; оцінка фітотоксичності складних бакових сумішей гербіцидів тощо.
  • Інсектициди: моніторинг і прогноз розвитку шкідників у різних агрофонах; розробка і впровадження профілактичних заходів проти карантинних шкідників; розробка біологічних заходів боротьби тощо.
  • Фунгіциди: моніторинг і прогноз розвитку хвороб в різних агрозонах; розробка оптимальних за ефективністю й гектарною вартістю профілактичних програм застосування фунгіцидів тощо.
  • Обробка насіння: вивчення пестицидів у лабораторних та польових умовах; рекомендація сумішей агрохімікатів для передпосівної обробки насіння тощо.
  • Обробіток ґрунту: випробовування ґрунтообробної техніки, розробка комплексних агрегатів для одночасного виконання декількох технологічних операцій, розробка програми обробітку ґрунту з урахуванням сівозміни, ущільнення ґрунту, запасів вологи тощо.
  • Мікробіологічні дослідження: моніторинг наявних та розробка власних чи спільних біопрепаратів, моніторинг мікробіологічного складу ґрунтів підприємств Агробізнесу, створення власної мікробіологічної лабораторії, розробка технології застосування біофунгіцидів для  монокультури кукурудзи.
  • Сівозміна: вивчення економічно та екологічно обґрунтованих сівозмін залежно від агрозон, підбір оптимальних попередників, вивчення потенціальних культур для короткоротаційних сівозмін для агрозон із дефіцитом вологи.
  • Післядія пестицидів: польовий моніторинг післядії гербіцидів, підбір гербіцидів з короткою післядією з урахуванням наступних культур у сівозміні, розробка програми контролю падалиці тощо.
  • Сидерати: вивчення впливу сидератів на наступні культури, підбір сумішей сидератів для різних цілей, підбір способів та термінів сівби сидератів, насінництво сидератів.
АгроПолігон Кернел

За словами Аркадія Лунгула, інноваційні технології, розроблені на основі досліджень Центру, постійно впроваджуються у виробництво, зокрема, соняшнику.